Τι είναι ο Βελονισμός

Ο Bελονισμός είναι ίσως η γνωστότερη μέθοδος θεραπείας της Άπω Ανατολής, με ρίζες στην Αρχαία Κίνα. Πολύ λεπτές βελόνες (μίας χρήσης) εισάγονται ανώδυνα σε ειδικά σημεία (acu-points) για να επηρεασθεί θετικά το νευρικό, ενδοκρινικό και ενεργειακό σύστημα. Tα θεραπευτικά αποτελέσματα του βελονισμού, όπως και των άλλων μεθόδων της ΠKI, εμφανίζονται σε πολλά επίπεδα. Στόχος πάντα είναι να υποβοηθηθεί ο οργανισμός, έτσι ώστε να επανακτήσει τη φυσική του ισορροπία και υγεία.

O βελονισμός είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας της παραδοσιακής και συμπληρωματικής ιατρικής, με 113 χώρες να τον έχουν εντάξει επισήμως στο σύστημα υγείας  τους (WHO Global Report on Traditional and Complementary Medicine).

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και 12 εκατομμύρια στην Αμερική χρησιμοποιούν το βελονισμό.

Kινέζικη Ιατρική

H Κινέζικη ιατρική εφαρμόζεται συστηματικά εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια. Οι μέθοδοι και οι πρακτικές της εφαρμογές έχουν εξελιχθεί και παγιωθεί μέσα στους αιώνες σε ένα πλήρως εφαρμόσιμο θεραπευτικό σύστημα.

Σήμερα παραπάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες από τις μεθόδους θεραπείας της. Έτσι και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στην Κινέζικη ιατρική για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

H Κινέζικη ιατρική βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου, σωματικές και ψυχικές, συνδεδεμένες με το περιβάλλον του ως ενιαίο, αλληλένδετο σύνολο. Δεν απομονώνει συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις, αλλά επιδιώκει να τα δει ως μέρος της συνολικής “εικόνας ανισορροπίας”, το λεγόμενο “σύνδρομο”.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Dr. Richard Teh Fu Tan (μέθοδος ενεργειακής εξισορρόπησης – Balance Method system)

Το Balance Method είναι ένα σύστημα κλασσικού βελονισμού προγεννέστερο του ΤCM με τις ρίζες του να χάνονται στον χρόνο και στις μεθόδους βελονισμού αρχαίων Ταοϊστών θεραπευτών, έχοντας σαν βάση το αρχαιότερο ολοκληρωμένο σύγγραμμα, το Yi Jing.

Θεμελιώθηκε την δεκαετία του 50 από τον Chao Chen και οργανώθηκε  περαιτέρω και διδάχτηκε ανοιχτά, σε παγκόσμιο επίπεδο από τον σπουδαίο βελονιστή Richard Teh-Fu Tan κάνοντας το να γνωρίσει τεράστια αποδοχή σε επίπεδο του να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και περισσότερο χρησιμοποιούμενα συστήματα παγκοσμίως.