Τι είναι η Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος ενδυνάμωσης του οργανισμού που αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν σύνολο, με επίκεντρο το άτομο κι όχι την ασθένεια.

Βασίζεται στην αρχή του όμοιου, δηλαδή ότι μια ουσία, η οποία μπορεί να προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα, αν χορηγηθεί σε απειροελάχιστη ποσότητα μπορεί να ανακουφίσει από τα ίδια συμπτώματα.

Η Ομοιοπαθητική χορηγεί πολύ μικρές δόσεις δόσεις σκευασμάτων και γιαυτό δεν έχουν καμία ανεπιθύμιτη παρενέργεια και είναι απολύτως ασφαλή.

Η Ομοιοπαθητική επιδρά Ολιστικά στο σώμα και το πνεύμα του ασθενούς.

Τι σημαίνει η λέξη Ομοιοπαθητική

Η λέξη “ομοιοπαθητική” είναι μια σύνθετη λέξη. Αποτελείται από τις λέξεις “όμοιο” και “πάθος” δηλαδή  ομοιοπαθητική.

Το ερώτημα πολλών είναι “πώς γίνεται το ‘όμοιο’- ‘πάθος’ να λειτουργεί σαν φυσική εξισορρόπηση του οργανισμού?”

Η απάντηση έρχεται από την εποχή του Ιπποκράτη τον 5ο αιώνα Π.Χ.  Ο Ιπποκράτης, κατόπιν χρόνιας παρατήρησης, έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα «όμοια των ομοίων εισίν ιάματα».

Ίαμα σημαίνει μέσο θεραπείας.

Ο Ιπποκράτης συνέλαβε και διακήρυξε την ιδέα «δια τα όμοια νούσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνεται».

Αυτό σημαίνει ότι μια αρρώστια μπορεί να ιαθεί από κάποια ουσία που έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συμπτώματα όμοια με τα συμπτώματα της ασθένειας που καλείται να θεραπεύσει.

Πώς ανακαλύφθηκε η ομοιοπαθητική;

Το 1796, ένας Γερμανός γιατρός, ο Samuel Hahnemann, ανακάλυψε μια διαφορετική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη.

Όπως ακριβώς ο Ιπποκράτης δύο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κακής υγείας:

Ο τρόπος των αντιθέτων και ο τρόπος των ομοίων.

Έκανε πολλά πειράματα και καταγράφοντας με αξιόπιστο τρόπο τα συμπτώματα που αναπτύσσονταν μετά από τη χορήγηση κάθε ουσίας.

Την οποία ονόμασε ομοιοπαθητική (από τις ελληνικές λέξεις που σημαίνουν «όμοιο πάθημα»).

Η ομοιοπαθητική είναι ένα αποτελεσματικό και επιστημονικό σύστημα εξισορρόπησης που βοηθά τη φυσική τάση του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Αναγνωρίζει ότι όλα τα συμπτώματα κακής υγείας είναι εκφράσεις δυσαρμονίας σε ολόκληρο το άτομο και ότι ο ασθενής χρειάζεται να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία.

Αν είστε νέος στην Ομοιοπαθητική, αυτές οι ιδέες μπορεί να είναι νέες για εσάς. Η ομοιοπαθητική όμως έχει καθιερωθεί εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Η “γνωστική ομοιοπαθητική” είναι μια νέα τάση στον χώρο της ομοιοπαθητικής η οποία στοχεύει στην ψυχολογική ισορροπία του ατόμου και αυτό πετυχαίνεται με χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Η επαναφορά της ψυχικής ισορροπίας στο άτομο βοηθάει πολύ στο να μπορέσει να επιτευχθεί η καλύτερη αποκατάσταση της υγείας. Ο όρος “γνωστική ομοιοπαθητική¨ χρησιμοποιήθηκε από εμένα για να οριστεί η πρακτική εφαρμογής της ομοιοπαθητικής, η οποία στοχεύει την συνταγογράφηση κατευθείαν στις δυσλειτουργίες της σκέψης που εμποδίζουν το άτομο να έχει ψυχική ευεξία στην καθημερινότητά του, αλλάζοντας την παλαιά πρακτική που συνταγογραφούσε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα εστιαζόμενη στα συμπτώματα του ατόμου. Σύμφωνα με τη γνωστική ομοιοπαθητική, κάθε άνθρωπος έχει κάποιες ιδέες τις οποίες θεωρεί πολύ σημαντικές και με βάση αυτές οργανώνει τη ζωή του. Για παράδειγμα, άλλος ιεραρχεί πάνω από όλα την οικογένεια, άλλος την ερωτική σχέση, άλλος το χρήμα, άλλος τη δόξα, άλλος τα οράματά του κ.λπ.