Biodanza Sistema Rolando Toro

Η κρίση της εποχής μας φαίνεται να είναι μια κρίση ενός τρόπου αντίληψης, μια κρίση ευαισθησίας.

Ο άνθρωπος που ζει στην πόλη ειδικότερα, είναι γεμάτος υποχρεώσεις και καθήκοντα και υποβάλλεται σε μια αλλοιωμένη διάσταση του χρόνου εξαιτίας της συνεχούς επιτάχυνσης που μοιάζει να τον εγκλωβίζει σε μια «κούρσα» ζωής.

Το άγχος, ο αόρατος εχθρός, είναι μέρος της ζωής μας και είναι γνωστό με μια ποικιλία χαρακτηρισμών: κούραση, εκνευρισμός, στρες, αϋπνία, κατάθλιψη κλπ, κλπ.

Άραγε τι ποιότητα μπορεί να έχει η πράξη μας έτσι γρήγορη και φρενιτική, καθόλου συνδεδεμένη με την αυθεντική αίσθηση; Τι ποιότητα έχει η ζωή μας χωρίς επαφή με τους φυσικούς και οργανικούς ρυθμούς;

Πού έχουμε χάσει την ευαισθησία, που όμως καταλαβαίνουμε όταν έχουμε ανάγκη να ξεκουραστούμε ή να κινηθούμε πιο ευέλικτα, ή ακόμη όταν έχουμε ανάγκη ζεστασιάς και ανθρώπινης επαφής ;

Πάει πολύς καιρός που δώσαμε όλα τα προνόμια στην πνευματική γνώση, τη λογική, χάνοντας το δεσμό με την ψυχή των πραγμάτων των ζωντανών όντων

Το ενδιαφέρον της Biodanza / Βιοχορού επικεντρώνεται στην αντιστροφή αυτής της τάσης, αποκαθιστά την εμπειρία του σώματος και δίνει προτεραιότητα στην ευαισθησία. Είναι δυνατό να χορεύουμε την ίδια τη ζωή νοιώθοντας την ακεραιότητα του είναι μας, σε αρμονία με τους άλλους και το περιβάλλον. Μια απόπειρα εμπειρικής εναρμόνισης της σχέσης μεταξύ φύσης και κουλτούρας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αφεθούμε στο άκουσμα των αντιλήψεων και συγκινήσεων μας.

Δεν μας είναι απαραίτητα μόνο το φαγητό και ο ύπνος, να έχουμε χρήματα και ένα σπίτι, χρειαζόμαστε επίσης τη φιλία, την αγάπη, τη χαρά, την ικανότητα να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε.

Αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες μας και (χειρονομία).

Το Σύστημα Biodanza ψάχνει τις φυσικές χειρονομίες που αναβλύζουν από την βαθιά ειλικρινή κίνηση και έκφραση του εαυτού μας

Ο δρόμος προς την υγεία επιτυγχάνεται μέσα από την έκφραση των βασικών μας δυνατοτήτων, οι οποίες για την Biodanza είναι : η ζωτικότητα, η σεξουαλικότητα, η στοργικότητα, η δημιουργικότητα και η υπέρβαση (κότητα).

Ο δημιουργός και ιδρυτής της Biodanza είναι ο καθηγητής Rolando Toro Araneda. Ψυχολόγος και ανθρωπολόγος, γεννημένος στη Χιλή 19 Απριλίου του 1924. Διετέλεσε καθηγητής Πανεπιστημίου έχοντας την έδρα της Ψυχολογίας της Τέχνης και Έκφρασης στο Ινστιτούτο Αισθητικής του Ποντεφικίου Πανεπιστημίου της Χιλής και στο κέντρο σπουδών Ιατρικής Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Χιλής. Επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Buenos Aires και του San Paolo. Ο καθηγητής Rolando Toro άντλησε την έμπνευσή του από τις πηγές της ανθρωπολογίας και της ηθολογίας. Πραγματοποίησε έρευνες πάνω στην διεύρυνση του υποσυνείδητου και στην δημιουργικότητα. Hταν επίσης ποιητής και ζωγράφος. Πραγματοποίησε εκθέσεις ζωγραφικής και δημοσίευσε βιβλία επάνω στην τέχνη, ποίηση και ψυχοθεραπεία. Έζησε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, στην Βόρεια Ιταλία. Πρόεδρος του Διεθνούς Βιοκεντρικού Ιδρύματος (Ι.Β.F- International Biocentric Foundation). Ζούσε στη Χιλή όπου διεύθυνε και συντόνιζε τις δραστηριότητες της Biodanza σε όλο τον κόσμο. Απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρολάντο Τόρο, δημιουργό του συστήματος Biodanza, το γενετικό δυναμικό εκφράζεται μέσα από αυτές τις πέντε λειτουργίες, κοινές για όλους, οι οποίες εξελίσσονται και σχετίζονται μεταξύ τους μέσω των εμπειριών που βιώνουμε κατά τα πρώτα παιδικά μας χρόνια και που μεγαλώνοντας ξεχνάμε, μα που σημαδεύουν για όλη τη ζωή μας τη συμπεριφορά και την υπαρξιακή μας υγεία.

Ζωτικότητα σχετίζεται με τις πρώτες εμπειρίες κίνησης και την αίσθηση της ζωτικής ενέργειας.

Σεξουαλικότητα έχει άμεση σχέση με τα χάδια και την ποιότητα φυσικής επαφής που λάβαμε.

Δημιουργικότητα εξαρτάται από το βαθμό ελευθερίας του παιδιού κατά την «εξερεύνηση» του κόσμου και από την ανανέωση της ίδιας της ζωής. Στοργικότητα εξαρτάται από το αίσθημα σιγουριάς και τροφής που μεταφέρθηκε από αυτόν στον οποίο απευθυνθήκαμε ως μωρά.

Υπερβατικότητα εξαρτάται από την βίωση αισθημάτων υπαρξιακής αρμονίας και συμμετοχής στο ευρύτερο περιβάλλον.Τα άτομα αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και τις πέντε αυτές βασικές λειτουργίες. Αρκετοί εντούτοις, αναπτύσσουν κάποιες περισσότερο εις βάρος άλλων. Η Βiodanza ενθαρρύνει εκείνες τις λειτουργίες που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες, ώστε σε ένα επόμενο στάδιο να ολοκληρωθούν και να συγχωνευθούν αρμονικά με τις άλλες δημιουργώντας ένα υγιές σύνολο.

Ορισμός: Bios = Ζωή / Danza = (ολοκληρωμένη κίνηση) χορός BIODANZA = ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Στην Βiodanza αυτό επιτυγχάνεται μέσω της «βιωματικής εμπειρίας» που ονομάζουμε vivencia

Η λέξη “vivencia” ορίζει την έντονα βιωμένη στιγμή, παρέχοντας στις συγκινήσεις τη άμεση υπαρξιακή ποιότητα της βίωσης του «εδώ και τώρα».

Ο όρος vivencia αναφέρεται σε μια ψυχοφυσική κατάσταση πλήρους ακεραιότητας του ατόμου με τον εαυτό του, τους γύρω του και το περιβάλλον που βιώνει τη δεδομένη στιγμή.

Η λέξη «συγκίνηση», σημαίνει μπαίνω σε κίνηση, δηλαδή κινούμαι. Για παράδειγμα, όταν χοροπηδάμε ενθαρρυμένοι από μια χαρούμενη ζωντανή μουσική βρισκόμαστε σε μια «βιωματική εμπειρία» (vivencia) ζωτικότητας και αντίστοιχα όταν λικνιζόμαστε στον ήχο μιας γλυκιάς μελωδίας βιώνουμε μια vivencia τρυφερότητας και στοργικότητας.

Η μουσική αντιπροσωπεύει το ερέθισμα για την άσκηση/χορό και οδηγεί στην έκφραση μιας συγκίνησης που εμπεριέχεται στην κίνηση.

Η Ομάδα (Group)

Η Βiodanza δεν γίνεται μεμονωμένα. Η παρουσία μιας ομάδας (group) επιτρέπει στα μέλη της να αισθάνονται προστατευμένοι, μπορούν να μοιράζονται με τους υπόλοιπους τις δυσκολίες τους, τις επιθυμίες τους και την διάθεση για αλλαγή. Έτσι η υπαρξιακή ωρίμανση συμβαίνει μαζί με τους άλλους, μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και όχι απομονωμένα.

Μηχανισμοί Δράσης
 • Ενοποίηση Συναισθήματος – Κίνησης
 • Επανεργοποίηση Ενστικτωδών Δυνάμεων
 • Έκφραση της Ταυτότητας

Η Βiodanza δεν γίνεται μεμονωμένα. Η ύπαρξη μίας ομάδας (group) επιτρέπει στα μέλη της να αισθάνονται προστατευμένα, να μπορούν να μοιράζονται με τους υπόλοιπους τις δυσκολίες τους, τις επιθυμίες τους και την διάθεση για αλλαγή. Έτσι η υπαρξιακή ωρίμανση συντελείται μαζί με τους άλλους, μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και όχι απομονωμένα.

 

Βραδιές παρουσίασης

Διοργανώνονται κάθε δυο-τρεις μήνες και αποτελούν την πρώτη επαφή με την Biodanza. Γίνονται απόγευμα-βράδυ και αποτελούνται από ένα πρώτο θεωρητικό μέρος και ένα δεύτερο πρακτικής (ασκήσεις κίνησης). Σκοπό έχουν να γίνει μια πρώτη γνωριμία και δοκιμή της Biodanza.

Εβδομαδιαία τμήματα

Γίνονται ένα βράδυ κάθε εβδομάδα. Ο συνεχής και κανονικός ρυθμός των συναντήσεων δίνει στον καθένα το χρόνο να ενσωματώσει τις καινούριες εμπειρίες και να τις δοκιμάσει στην καθημερινότητα. Ο σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν προοδευτικά βασικές λειτουργίες για την υπαρξιακή αυτοτέλεια. Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων συναντήσεων εμβαθύνουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μέσω συνεχούς παρακολούθησης της εξέλιξης.

Περιοδικά Σεμινάρια / Stage

Χάρη στο μεγαλύτερο διαθέσιμο χρόνο, τα σεμινάρια δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε περισσότερο την συνάντηση με τον εαυτό μας, με τον άλλο και με τη φύση. Είναι μια παρένθεση στην καθημερινότητα που μας επιτρέπει να “αφουγκραστούμε” τον εαυτό μας και να εκφραστούμε πιο ολοκληρωμένα και ελεύθερα. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.

Προσωπική Συνέντευξη

Σε περίπτωση πιθανών δυσκολιών σε σχέση με τις βιωματικές εμπειρίες κατά την διάρκεια των συναντήσεων, παρέχεται η δυνατότητα της ιδιαίτερης υποστήριξης σαν μια βοήθεια για την προσωπική ωρίμανση και βελτίωση που συμβαίνει κατά την άσκηση της Biodanza.

Η πρόταση της Biodanza είναι : η Vivencia…Μουσική… κίνηση… έκφραση… μετάδοση… διάδοση!

Η Biodanza προσφέρει την δυνατότητα να ζεις τον κόσμο διαφορετικά.

Τοποθετείται σε ένα δυναμικό ανοιχτότητας όπου κάθε άτομο βρίσκεται πλησίον κάποιου άλλου, σε μια και μοναδική εμπειρία της ζωής, χωρίς να πλαισιώνει ένα «μοντέλο» κίνησης η¨ επικοινωνίας του “έτσι πρέπει” απλά εξωθεί μια “βιωματική εμπειρία” που φέρνει στο φως την εξωτερίκευση μιας αυθεντικής χειρονομίας του καθενός από εμάς.

Δια μέσου της συνάντησης ενεργοποιείται άμεσα η σχέση, ζώντας ανοιχτοί τις τόσες δυνατότητες.

Η Biodanza, σαν σύστημα ανθρώπινης ανάπτυξης, στοχεύει την “εκφραστική ταυτότητα, την συναισθηματική ακεραιότητα και οργανική ανανέωση” .

Άλλα αντικείμενα :

 • Διεύρυνση της αντίληψης σε μας τους ίδιους και του κόσμου
 • Ηθική συνείδηση

Βασικό αντικείμενο της Biodanza

Η έκφραση της ταυτότητας

Ταυτότητα είναι το σύνολο όλων των ποιοτικών υπαρξιακών στοιχείων ενός ατόμου που το κάνουν μοναδικό και αναντικατάστατο.

Η Ταυτότητα δημιουργείται την στιγμή της σύλληψης (γενετικό δυναμικό/βιολογική γένεση της ταυτότητας) και από τα περιβαλλοντολογικά ερεθίσματα η’’ οικοπαράγοντες θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για την εκδήλωση αυτού του δυναμικού υλικού.

Η Ταυτότητα εκδηλώνεται με την παρουσία του άλλου (ο πλησίον). Ο άλλος ερεθίζει η’’ αναστέλλει την έκφραση του δυναμικού (δεν υπάρχει ατομική Biodanza).

Η Ταυτότητα εκφράζεται σε 5 άξονες vivencia- βιωματικότητας ( ζωτικότητα, στοργικότητα, σεξουαλικότητα, δημιουργικότητα, υπερβατικότητα) που ποικίλουν διαφοροποιημένοι από τους οικοπαράγοντες.

Η εκφραστική Ταυτότητα επιτρέπει την έκβαση όλων των περιπτώσεων υπαρξιακής ασυναρτησίας και γεννά ευτυχία.

Το μεθοδολογικό σύστημα Biodanza

Στη μεθοδολογία της Biodanza αναπτύσσονται τα κάτωθι επίπεδα:

 • Κυτταρική αναζωογόνηση
 • Ανοσολογική
 • Ομοιοστατική
 • Κινητική
 • Στοργική
 • Πνευματική
 • Υπαρξιακή
 • Αλληλεγγυητική
 • Επικοινωνιακή
 • Ποιότητας της ζωής
 • Συνείδησης
 • Ηθικής Συνείδησης

Η Biodanza κατακτά στις μέρες μας όλο και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο. Σχολές της Biodanza υπάρχουν ήδη σε πολλές χώρες της Βόρειας, Κεντρικής & Νότιας Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλίας Ν. Αφρικής καθώς επίσης και στην Ευρώπη Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία,Σλοβακία, Σλοβενία και Ελλάδα. Σχολές δημιουργούνται στην Ιαπωνία, Ισραήλ, Χαβάη ενώ σε εξέλιξη ήδη βρίσκονται και άλλες χώρες.

 

biodanza.org             biodanza-hellas.gr